Portræt:

Den konstruktive socialist i kommunalbestyrelsen

Ventetiden siden valget i november har været lang, men nu er 26-årige Aleksander Myrhøj klar til at sætte sit politiske aftryk på Norddjurs Kommune.

Da vi møder Aleksander Myrhøj, går han rundt uden for sit hjem i Åstrup og tager billeder af huller i vejen. Det er han temmelig begejstret over. Altså ikke så meget over selve motivet, men nærmere over de muligheder de repræsenterer. Med en app på telefonen sender han billederne inklusive gps-koordinator direkte til Norddjurs Kommune, som dermed bliver gjort opmærksom på et potentielt problem. Det er en tilgang til problemknusning, der i den grad huer den nyslåede lokalpolitiker.

“Det er jo vildt smart. Det er en mega-konstruktiv tilgang. Den håber jeg lidt på, at folk vil gøre brug af, og det kan gøres hurtigere end at skrive et brokkeopslag på Facebook, hvor man siger, at kommunen er dum og langsom. Det er jo genialt, så vi i stedet kan hjælpe hinanden. Kommunen er selvfølgelig til for borgerne, men borgerne må meget gerne hjælpe til,” konstaterer Aleksander Myrhøj.

“Hvad kan vi?”

Vi kører sammen til Fornæs. Det har Aleksander Myrhøj valgt. Han vil gerne holde privatliv og det nye liv som politiker adskilt, og stedet helt derude hvor Djursland ikke kan strække sig længere, og den uspolerede natur står i kontrast til udsigten til Grenaa Havns industri har altid betydet noget særligt for SF's 26-årige nyvalgte medlem af kommunalbestyrelsen. Her kan man snakke og tænke. Og slå smut.

Under køreturen derud viser det sig tydeligt, at ovenstående scene uden for huset maler et ret godt billede af Aleksander Myrhøj. Det er den pragmatiske tilgang, der skal have fortrinsret. Han er ikke mere naiv, end han er klar over, at politik er kompromisets kunst, men han er til gengæld fast besluttet på, at han skal være med til at sætte et tydeligt konstruktivt aftryk på Norddjurs Kommune.

“Jeg kan godt lide sådan en 'can do' attitude. Jeg synes, der er en tendens til at sige, 'hvad kan vi ikke, og hvorfor kan vi ikke?', i stedet for at sige 'hvad kan vi så?' Jeg ved godt, at ofte handler det om økonomi - for økonomi betyder meget - men det betyder ikke alt. Der synes jeg, vi har en tendens til at slå bremsen i fordi tingene koster penge. Men det betyder ikke, at vi skal lade være med at sætte ting i gang. I stedet skal vi kigge mere på de ting, der lykkes, og hvorfor de lykkes og så kopiere de gode løsninger i så vid udstrækning som muligt,” mener Aleksander Myrhøj.

 

Aleksander Myrhøj har ikke det politiske engagement fra fremmede. Her sidder han på skuldrene af sin mor Bente Myrhøj, da forældre til børn i daginstitutionerne i 1992 indtog byrådssalen som protest mod nedskæringer i normeringerne. Bente Myrhøj stillede i øvrigt op for SF til Regionsrådsvalget i november. (Arkivfoto/Grenaa Bladet)

Aleksander Myrhøj har ikke det politiske engagement fra fremmede. Her sidder han på skuldrene af sin mor Bente Myrhøj, da forældre til børn i daginstitutionerne i 1992 indtog byrådssalen som protest mod nedskæringer i normeringerne. Bente Myrhøj stillede i øvrigt op for SF til Regionsrådsvalget i november. (Arkivfoto/Grenaa Bladet)

Ny verden

I øjeblikket har den uddannede pædagog god tid til at dykke ned i kommunens tilstand. Aleksander Myrhøj er jobsøgende, efter han efteråret stoppede på sin tidligere arbejdsplads. Dermed har han også tid til at sætte sig ind i sin nye rolle. Det får han uvurderlig hjælp til af sin mangeårige mentor og partifælle Mads Nikolajsen, som dagligt er i den anden ende af røret. Det er helt essentielt for en ny politiker.

“For mig er det jo en helt ny verden. Når jeg har afleveret min søn om morgenen, så har jeg 12 minutter i bilen, og der kan jeg lige nå at ringe til Mads, så jeg kan få stillet nogle spørgsmål eller få svar på noget andet, jeg skal have opklaret,” siger Aleksander Myrhøj og uddyber:

“Det handler jo om at være lige så engageret, som ansvaret kalder på. Vi har jo et kæmpe ansvar i det her job. Får vi for eksempel lavet noget rod i en eller anden lokalplan, så kan det ende med, at folk ikke kan sælge deres huse, så jeg synes, vi som det mindste bør vise, at vi har sat os ind i tingene,” pointerer han.

Ingen popularitetskonkurrence

Det betyder imidlertid ikke, at den unge SF'er vil afvige fra at gå med i beslutninger, der på overfladen kan virke upopulære eller kontroversielle. Han slår således flere gange fast, at politik ikke er en popularitetskonkurrence, der om fire år skal sikre endnu en periode i kommunalbestyrelsen.

“Jeg har hele tiden sagt, at jeg ikke er politiker for at være politiker. Jeg er politiker, fordi jeg vil nogle ting med kommunen, og hvis de koster, at jeg bliver losset ud om fire år, så er det sådan det er,” understreger Aleksander Myrhøj.

Han grubler et øjeblik.

“Men selvfølgelig har jeg ambitioner om at fortsætte - og det er jo let at sige her en måned inde i perioden - men jeg vil naturligvis gerne sætte så rødt-grønt et aftryk som muligt, for jeg håber da, man vil kunne mærke, at jeg er der, og det kunne da være fedt, hvis man om fire år - eller måske 100 år - kan sige 'hey, han var faktisk noget værd for den her kommune',” funderer SF's Aleksander Myrhøj.

Aleksander Myrhøj

26 år
Uddannet pædagog
Bor i Åstrup sammen med sin kæreste og deres søn Karl på 2½ år.
Spiller og træner volleyball i sin fritid.

Publiceret 06 February 2018 19:30

Grenaa Bladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Grenaa Bladet
SENESTE TV