Freja forsker i gennemsigtige hjerner

Htx i Grenaa giver mulighed for at komme ud af laboratoriet og skolen og komme ud i den virkelige verden

GRENAA: Selv om man er blot 18 år, kan man godt puste verdens fremmeste forskere i nakken. Det er det, Freja Mogensen gør med sine forsøg på at gøre dyrehjerner gennemsigtige. Og hun er godt på vej med resultater, der ifølge hendes imponerede lærer har potentiale til at vinde en forskerkonkurrence.

”Studerende som Freja giver mig energi og virker som en raketmotor på mig som underviser. Det er en meget vigtig opgave for mig at fodre hende med udfordringer, så hun kan komme ud at gøre en forskel. Hendes store hjerte og høje faglighed i arbejdet med at gøre hjerner gennemsigtige imponerer mig dybt,” fortæller Ejner Læsøe Madsen, lektor ved VID Gymnasier.

Grise og ænder

Han er cand.scient. i kemi og biologi og har undervist Freja i begge fag. Freja Mogensen og hendes makker, hun har lavet forsøgene med, er tilmeldt Unge Forskere, som har finale i Forum i København den 22. til 24. april i år. Ejner Læsøe Madsen synes deltagelse i konkurrencer er vigtigt, og han er sikker på, Freja Morgensens gruppe vil vinde konkurrencen, hvis de formår at påvise forsøgenes effekt.

”Formålet med at gøre hjerner gennemsigtige er at kunne se strukturerne i hjernen, som jo normalt er en ugennemsigtig grå masse. Først forsøgte vi med en grisehjerne uden succes. Nu har vi forsøgt med andehjerner, som vi selv har pillet ud af de døde dyr, og med fire forskellige væsker. Det ser meget mere lovende ud, men det er ind til videre kun det yderste af hjernerne, der er blevet gennemsigtigt,” forklarer Freja Mogensen.

Ideen til projektet fik hun, da hun læste en videnskabelig artikel om gennemsigtige musefostre. Med sin og kammeratens forsøg ligger hun dermed helt fremme, hvor den nyeste forskning befinder sig. Ud over at deltage i Unge Forskere har hun tidligere deltaget i biologiolympiaden, hvor hun var meget tæt på at komme med i semifinalen.

”Det er værdifuldt, at vores studerende deltager i konkurrencer og på den måde får spejlet deres kompetencer mod andre unge. De bliver klogere på sig selv, og hvad de har lært, når konteksten fra klasseværelset bliver ændret til noget, der ligner det virkelige erhvervsliv, som jo i øvrigt bedømmer præstationerne. Derfor prioriterer vi konkurrencer meget her på skolen,” fortæller Ole Svit, der er direktør for Viden Djurs, som VID Gymnasier er en del af.

Netop det at komme væk fra laboratoriet og klasselokalet og ud i den virkelige verden er noget, Freja Mogensen sætter pris på. Således har hun undervist på Kattegatcentret i Grenaa på det, der hedder Naturvidenskabsfestival, og hun har været ambassadør for sin uddannelse på folkeskolerne på Djursland, hvor hun har fortalt om teknisk gymnasium, og hvorfor man som folkeskoleelev skal vælge htx.

”Her på htx Grenaa har vi helt nye laboratorier, som vi er i hele tiden i de naturvidenskabelige fag. Jeg synes, man skal vælge htx, hvis man har interesse for teknik og naturvidenskab, og hvis man kan lide at arbejde praktisk og i grupper med aktuelle emner. Jeg har helt sikkert aldrig fortrudt, at jeg valgte htx,” forsikrer Freja Mogensen.

jbe

Ejner Læsøe Madsen er lektor og underviser i kemi og biologi. Han mener, at studerende som Freja er forpligtede af deres evner. Foto: Historiesnedkeren.dk

Ejner Læsøe Madsen er lektor og underviser i kemi og biologi. Han mener, at studerende som Freja er forpligtede af deres evner. Foto: Historiesnedkeren.dk

Publiceret 07 February 2018 15:01

Grenaa Bladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Grenaa Bladet
SENESTE TV

DEBAT: Fælles Fest på sidste skoledag aflyst - er den død?

LÆSERBREV Det har været en tradition gennem 22 år, at skolerne i det østlige Djursland – primært Grenaa, har afholdt en samlet fest i Åstrup-hallen for at fejre sidste skoledag for afgangseleverne i 9. og 10. klasse.

I år er sidste skoledag fredag 1.6. – samme dag om aftenen var der iscenesat den nævnte fælles fest.

Det er et stort set up – med kæmpe diskotek, solister, vagter, forældrehjælpere (ca. 60 personer), masser af forberedelser – herunder kontakt med Politi, SSP, Ungdomsskole, Natteravne, Kommune, Beredskabsgård. Det er beklageligt at skulle melde afbud til alle implicerede. Der er forsøgt og forsøges med andre lokaler, men indtil videre uden held.

De foregående år – med undtagelse af 2017 - har deltagelsen været stabil på ca. 250-300 unge mennesker.

Grundet faldende tilslutning i 2017 (160) – valgte man at udvide antallet af inviterede skoler, til at omfatte alle skoler i det østlige Djursland – sågar med deltagelse helt fra Auning.

Desværre har nogle af de mest leveringsdygtige skoler i Grenaa i år valgt at afholde selvstændige fester i omkringliggende forsamlingshuse. Det skete til dels også i 2017, sammenholdt med et generelt faldende elevtal.

Det er for så vidt godt for forsamlingshusene, at disse bliver anvendt. Men de alternative fester smadrer desværre også det koncept som er blevet opbygget gennem 22 år. Et koncept som er hilst velkommen af Politi, SSP, Ungdomsskole, Natteravne, Kommune. Dels fordi de unge mennesker er samlet et sted, dels fordi der til festen i Åstruphallen er ekstremt kontrol med uvedkommende tilgang, de unge menneskers ve og vel, herunder indtag af alkohol, og ikke mindst skrap/skarp kontrol med at euforiserende stoffer ikke er tilgængelige udefra eller medbringes.

Nuvel – nævnte kontroller finder ganske sikkert også sted i forsamlingshusene o.a., men i Åstruphallen rådes der over eksperter ved f.eks. indgang, tillige med tilstedeværelsen af de førnævnte instanser. Politi, Natteravne, SSP og Ungdomsskole vil naturligvis og besøge de alternative feststeder, men man må forvente at aktiviteten grundet de flere steder, vil blive lavere. Det er kedeligt, for det er meget, meget unge mennesker man har med at gøre.

Ydermere vil de elever der ikke har mulighed for at deltage i de andre fester nu være overladt til sig selv, og det giver behov for øget kontrol i byområdet.

En sideopgave for involverede forældre, har også været hjælp til og kontrol med elever der fester i Anlægget i Grenaa i dagtimerne på dagen. Forældre har i hold fokuseret på at hjælpe nødstedte elever der, samt foretaget oprydning/samling af affald i de af kommunen udlånte skraldestativer og container. Denne opgave kan ikke foretages mere.

Susanne Ø. Hansen og Carl-Eric W. Pallesen har i en årrække trukket de værste læs for forældregruppen. I år skulle være sidste gang, og konceptet var fulgt til dørs til et hold nye forældre. Det er ærgerligt for forældregruppen at ideen med en kontrolleret fest i Åstruphallen ikke kan videreføres – eller kan den? Det kræver absolut fortsat og forstærket opbakning fra forældre, skoler og elever.

En diskussion om ideen med alkoholfester for unge under 18, melder sig også på banen. Man kan ikke købe sig til alkohol når man er under 18, - men man kan godt holde en lukket fest med alkohol for unge under aldersgrænsen. En mere intens og oplysende indsats vil være på sin plads – en fælles indsats fra forældre og undervisningssteder – man kan godt more sig uden alkohol.