Unge lærer rengøring som studiejob

Rengøringsakademiet er navnet på et nyt samarbejde om rengøring og klargøring af sommerhuse i Syddjurs

EBELTOFT: Rengøringsakademiet er navnet på et nyt og utraditionelt samarbejde imellem to store aktører på hver deres område - Novasol Dansommer i Ebeltoft og Servicekompagniet.

Sammen vil de lære unge studerende at rengøre og klargøre sommerhuse i Syddjurs på attraktive vilkår. Stor fleksibilitet og en god timeløn er nogle af virkemidlerne.

”Det er ganske enkelt et skønt fritidsjob og passer rigtig godt til studerende, fordi det primært foregår i sommerferien og i weekenden. Vi tilrettelægger selv vores arbejde, og selv om vi nogle gange har travlt, er det meget frit. Jeg kører fast sammen med min kusine, så det er også hyggeligt,” fortæller Thilde Bakmann, der studerer på Aarhus Universitet og har fritidsjob med rengøring af sommerhuse.

Efter hendes mening er det en helt perfekt måde at tjene penge på ved siden af studiet. Nogle af dem har hun netop brugt på at skifte bilen ud. Rengøringsjobbet har hun haft i fire år, siden hun gik på HF.

Mere rent end hjemme

I sin tid fik hun grundig instruktion i arbejdet af Johnny Kristensen fra Servicekompagniet, som også kommer til at stå for oplæringen i Rengøringsakademiet.

”Vi deler de unge op i hold og tildeler dem huse, som vi tager dem med ud til og viser og forklarer, hvorefter de får lov til at prøve selv. Først når de kan det, de skal kunne, bliver de sluppet løs på egen hånd. Efterfølgende tjekker vi naturligvis op, så vi holder en høj standard for rengøringen. Et sommerhus skal være mere rent end derhjemme,” forklarer Johnny Kristensen, som ejer Servicekompagniet.

De unge studerende i Rengøringsakademiet får løn under oplæringen og bliver i praksis ansat af Servicekompagniet, som dermed påtager sig ansvaret for kvaliteten og ikke mindst ergonomien, så de unge lærer alt om for eksempel, hvordan man vrider en klud, bruger handsker samt indstiller og håndterer en støvsuger korrekt.

Man anbefales at søge sammen med en ven, kæreste eller familiemedlem, man svinger godt med, så man kan danne et rengøringshold.

Thilde Bakmann, som har haft rengøringsjobbet i fire år, viser den app, alle ansatte har til at holde styr på rengøringen i husene. Foto: Historiesnedkeren.dk

Thilde Bakmann, som har haft rengøringsjobbet i fire år, viser den app, alle ansatte har til at holde styr på rengøringen i husene. Foto: Historiesnedkeren.dk

Behov for 40-60 unge

Ingrid Skytte Ribergaard, der er serviceofficemanager hos Novasol Dansommer i Ebeltoft, anslår, at der er behov for imellem 40 og 60 unge i Rengøringsakademiet. De vil skulle klargøre typisk 400 huse på en lørdag i højsæsonen.

Derfor håber hun, der er mange studerende fra for eksempel Djurslands gymnasier, som får lyst til at prøve Rengøringsakademiet af. jesl

Publiceret 07 February 2018 15:01

Grenaa Bladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Grenaa Bladet
SENESTE TV

DEBAT: Fælles Fest på sidste skoledag aflyst - er den død?

LÆSERBREV Det har været en tradition gennem 22 år, at skolerne i det østlige Djursland – primært Grenaa, har afholdt en samlet fest i Åstrup-hallen for at fejre sidste skoledag for afgangseleverne i 9. og 10. klasse.

I år er sidste skoledag fredag 1.6. – samme dag om aftenen var der iscenesat den nævnte fælles fest.

Det er et stort set up – med kæmpe diskotek, solister, vagter, forældrehjælpere (ca. 60 personer), masser af forberedelser – herunder kontakt med Politi, SSP, Ungdomsskole, Natteravne, Kommune, Beredskabsgård. Det er beklageligt at skulle melde afbud til alle implicerede. Der er forsøgt og forsøges med andre lokaler, men indtil videre uden held.

De foregående år – med undtagelse af 2017 - har deltagelsen været stabil på ca. 250-300 unge mennesker.

Grundet faldende tilslutning i 2017 (160) – valgte man at udvide antallet af inviterede skoler, til at omfatte alle skoler i det østlige Djursland – sågar med deltagelse helt fra Auning.

Desværre har nogle af de mest leveringsdygtige skoler i Grenaa i år valgt at afholde selvstændige fester i omkringliggende forsamlingshuse. Det skete til dels også i 2017, sammenholdt med et generelt faldende elevtal.

Det er for så vidt godt for forsamlingshusene, at disse bliver anvendt. Men de alternative fester smadrer desværre også det koncept som er blevet opbygget gennem 22 år. Et koncept som er hilst velkommen af Politi, SSP, Ungdomsskole, Natteravne, Kommune. Dels fordi de unge mennesker er samlet et sted, dels fordi der til festen i Åstruphallen er ekstremt kontrol med uvedkommende tilgang, de unge menneskers ve og vel, herunder indtag af alkohol, og ikke mindst skrap/skarp kontrol med at euforiserende stoffer ikke er tilgængelige udefra eller medbringes.

Nuvel – nævnte kontroller finder ganske sikkert også sted i forsamlingshusene o.a., men i Åstruphallen rådes der over eksperter ved f.eks. indgang, tillige med tilstedeværelsen af de førnævnte instanser. Politi, Natteravne, SSP og Ungdomsskole vil naturligvis og besøge de alternative feststeder, men man må forvente at aktiviteten grundet de flere steder, vil blive lavere. Det er kedeligt, for det er meget, meget unge mennesker man har med at gøre.

Ydermere vil de elever der ikke har mulighed for at deltage i de andre fester nu være overladt til sig selv, og det giver behov for øget kontrol i byområdet.

En sideopgave for involverede forældre, har også været hjælp til og kontrol med elever der fester i Anlægget i Grenaa i dagtimerne på dagen. Forældre har i hold fokuseret på at hjælpe nødstedte elever der, samt foretaget oprydning/samling af affald i de af kommunen udlånte skraldestativer og container. Denne opgave kan ikke foretages mere.

Susanne Ø. Hansen og Carl-Eric W. Pallesen har i en årrække trukket de værste læs for forældregruppen. I år skulle være sidste gang, og konceptet var fulgt til dørs til et hold nye forældre. Det er ærgerligt for forældregruppen at ideen med en kontrolleret fest i Åstruphallen ikke kan videreføres – eller kan den? Det kræver absolut fortsat og forstærket opbakning fra forældre, skoler og elever.

En diskussion om ideen med alkoholfester for unge under 18, melder sig også på banen. Man kan ikke købe sig til alkohol når man er under 18, - men man kan godt holde en lukket fest med alkohol for unge under aldersgrænsen. En mere intens og oplysende indsats vil være på sin plads – en fælles indsats fra forældre og undervisningssteder – man kan godt more sig uden alkohol.