Liv og død:

En tåre triller og bliver til to. Tæller til tre

Sangeren og sangskriveren Lise Dres har udgivet en digtsamling, der handler om at være tæt på at miste et barn

Af
Af Lars Norman Thomsen

Du ligger her lyslevende/klukker, smiler og ler/Frygter intet i verden/Dagene bliver langsomt fler'

Jeg skjuler skrækken bag et smil/så livet bliver en leg/Vælger lethed frem for frygt/så jeg kan se dig

Digtet hedder 'Lyslevende' og er med i samlingen 'DET FØRSTE ÅR'. Forfatteren hedder Lise Dres, 33, professionel musiker, tilflytter til et hyggeligt bindingsværkshus i Feldballe sammen med sin mand, Anders Morgenstjerne, der også er musiker. Parret er forældre til Ronja på seks og et halvt og lille Ida på tre.

Det er sidstnævnte som inspirerede Lise Dres, på en tragisk baggrund, til at skrive digtsamlingen.

Ida kom til verden 14. december 2014 klokken 20.14. Ti minutter gammel stoppede den lille nyfødte med at trække vejret. Ida blev lagt i koma i håb om, at hun kunne vende tilbage til livet.

Hen over jul og nytår svævede Ida mellem liv og død. Da Ida var fem måneder fik familien at vide, at hun var født med en sjælden og alvorlig genfejl. Endnu et mentalt knytnævestød i hjertekulen. I dag er Ida en lille pige på tre år. Hun leger, griner og kan gå. Det er mere end lægerne havde turdet håbe på.

“Digtene handler om at være tæt på at miste et barn, og det svære vilkår at få et barn med et handicap. Digtene er skrevet i løbet af DET FØRSTE ÅR,” fortæller Lise Dres.

Tove Ditlevsen

Ida og en af Danmarks store digtere, Tove Ditlevsen, er begge født 14. december. Digtsamlingen udkom på Idas treårs fødselsdag og dagen, hvor Tove Ditlevsen ville være fyldt 100 år. Det var der en særlig forklaring på:

“Mens Ida lå i koma, læste jeg Tove Ditlevsens digte højt for Ida. Da jeg kom til digtet 'Til mit døde barn' (Trykt i tidsskriftet Vild Hvede, 1937) stoppede jeg brat efter anden strofe. Jeg turde ikke læse digtet til ende,” fortælle Lise Dres.

I stedet kastede hun sig over selv at få ord fældet ned på papir - sætte ord på frygten, angsten, voldsomheden, meningsløsheden, men også det smukke og glæden på trods.

“Jeg skrev nok 400 digte på et år, kunne ikke stoppe, det blev mit frirum at skrive,” fortæller Lise Dres.

Hun fik forskellige til at læse med og give feed back. Ligesom hun skar til og fra, og på denne måde opstod 'DET FØRSTE ÅR'.

Et år efter Idas fødsel stødte hun tilfældigt på det nævnte digt af Tove Ditlevsen igen, hvor første strofe lyder:

“Aldrig hørte jeg din spæde stemme,/aldrig smilte dine blege læber til mig,/men de bitte, bitte fødders spark/vil jeg aldrig nogensinde glemme.”

“Denne gang læste jeg digtet til ende. Mine tårer trillede af taknemlighed,” siger Lise Dres, der i dag glæder sig over, at Ida har fået fang i livet.

“Vi ved ikke, hvordan hendes fremtid kommer til at se ud, men hun er i live og er en dejlig, levende pige i dag. På Skejby Sygehus husker lægerne fortsat Ida, det bliver vi mindet om, når vi hvert år besøger Skejby til jul. En overlæge fortalte, at i de 20 år han havde været læge, kunne han huske fem børn der havde været så syge som Ida, og at hun var en af de to der overlevede.”

De tætte bånd til læger og sygeplejersker, som familien fik, da Ida var indlagt efter sin fødsel, gjorde det ekstraordinært for Lise Dres, da hun i december var forbi Skejby for at forære et eksemplar af 'DET FØRSTE ÅR'.

Publiceret 07 February 2018 17:00

Grenaa Bladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Grenaa Bladet
SENESTE TV

DEBAT: Fælles Fest på sidste skoledag aflyst - er den død?

LÆSERBREV Det har været en tradition gennem 22 år, at skolerne i det østlige Djursland – primært Grenaa, har afholdt en samlet fest i Åstrup-hallen for at fejre sidste skoledag for afgangseleverne i 9. og 10. klasse.

I år er sidste skoledag fredag 1.6. – samme dag om aftenen var der iscenesat den nævnte fælles fest.

Det er et stort set up – med kæmpe diskotek, solister, vagter, forældrehjælpere (ca. 60 personer), masser af forberedelser – herunder kontakt med Politi, SSP, Ungdomsskole, Natteravne, Kommune, Beredskabsgård. Det er beklageligt at skulle melde afbud til alle implicerede. Der er forsøgt og forsøges med andre lokaler, men indtil videre uden held.

De foregående år – med undtagelse af 2017 - har deltagelsen været stabil på ca. 250-300 unge mennesker.

Grundet faldende tilslutning i 2017 (160) – valgte man at udvide antallet af inviterede skoler, til at omfatte alle skoler i det østlige Djursland – sågar med deltagelse helt fra Auning.

Desværre har nogle af de mest leveringsdygtige skoler i Grenaa i år valgt at afholde selvstændige fester i omkringliggende forsamlingshuse. Det skete til dels også i 2017, sammenholdt med et generelt faldende elevtal.

Det er for så vidt godt for forsamlingshusene, at disse bliver anvendt. Men de alternative fester smadrer desværre også det koncept som er blevet opbygget gennem 22 år. Et koncept som er hilst velkommen af Politi, SSP, Ungdomsskole, Natteravne, Kommune. Dels fordi de unge mennesker er samlet et sted, dels fordi der til festen i Åstruphallen er ekstremt kontrol med uvedkommende tilgang, de unge menneskers ve og vel, herunder indtag af alkohol, og ikke mindst skrap/skarp kontrol med at euforiserende stoffer ikke er tilgængelige udefra eller medbringes.

Nuvel – nævnte kontroller finder ganske sikkert også sted i forsamlingshusene o.a., men i Åstruphallen rådes der over eksperter ved f.eks. indgang, tillige med tilstedeværelsen af de førnævnte instanser. Politi, Natteravne, SSP og Ungdomsskole vil naturligvis og besøge de alternative feststeder, men man må forvente at aktiviteten grundet de flere steder, vil blive lavere. Det er kedeligt, for det er meget, meget unge mennesker man har med at gøre.

Ydermere vil de elever der ikke har mulighed for at deltage i de andre fester nu være overladt til sig selv, og det giver behov for øget kontrol i byområdet.

En sideopgave for involverede forældre, har også været hjælp til og kontrol med elever der fester i Anlægget i Grenaa i dagtimerne på dagen. Forældre har i hold fokuseret på at hjælpe nødstedte elever der, samt foretaget oprydning/samling af affald i de af kommunen udlånte skraldestativer og container. Denne opgave kan ikke foretages mere.

Susanne Ø. Hansen og Carl-Eric W. Pallesen har i en årrække trukket de værste læs for forældregruppen. I år skulle være sidste gang, og konceptet var fulgt til dørs til et hold nye forældre. Det er ærgerligt for forældregruppen at ideen med en kontrolleret fest i Åstruphallen ikke kan videreføres – eller kan den? Det kræver absolut fortsat og forstærket opbakning fra forældre, skoler og elever.

En diskussion om ideen med alkoholfester for unge under 18, melder sig også på banen. Man kan ikke købe sig til alkohol når man er under 18, - men man kan godt holde en lukket fest med alkohol for unge under aldersgrænsen. En mere intens og oplysende indsats vil være på sin plads – en fælles indsats fra forældre og undervisningssteder – man kan godt more sig uden alkohol.