Flæskelørdag:

Kom og vær med til fastelavn på Grevegården

Kunstnerfællesskab i Nødager inviterer alle på egnen til fest for at bringe kultur, glæde og gode afgrøder til Nødager og omegn

”Vi håber, at mange her på egnen vil være med til at genskabe magien i en tusindårig tradition for at bringe kultur, glæde og gode afgrøder til Nødager og omegn,” siger Dina Nielsen fra kunstnerfællesskabet Habitat, som har til huse på 'Grevegården' i Nødager.

Sammen med husets to andre kunstnere, Oscar Yran og Sara Grønborg, har hun inviteret de nærmeste lokale med en indbydelse i postkassen, men også andre er velkomne til fastelavnsfesten Flæskelørdag 10. februar.

”Fastelavn er historisk set ædegildet op til de 40 dages faste. Karneval betyder også farvel til kød, og da kristendommen kom til Danmark, overtog fastelavn en vårfest. Det bliver således lidt et miskmask af forskellige forårsritualer, og rundt omkring i Europa er der mange forskellige fortolkninger af, hvad fastelavn er,” fortsætter Oscar Yran.

En udstrakt hånd

De tre kunstnere, der har indbudt en række kunstnerkolleger til at medvirke i arrangementet, vil gerne bruge fastelavn som afsæt for en kulturevent, hvor deltagerne møder udklædte op i godt humør for at deltage i en fælles oplevelse med fokus på glæde for både børn og voksne.

”Vi strækker en hånd ud for at vise, at vi gerne vil være med til at skabe noget lokal-kultur, her hvor vi bor,” siger Dina Nielsen.

I ugen op til festen pukler Grevegårdens tre beboere med at gøre klar. Der skal bl.a. bygges en værkstedsbygning færdig, og 12 venner kommer dagen før festen for at hjælpe med forberedelserne.

De gamle skikke

Rundt omkring og inde på Grevegården kan festdeltagerne opleve kunst af forskellig art - eksempler på det, som kunstnerfællesskabet og nogle af deres venner laver. Blandt andre kommer billedkunstner Emil Skamstrup, der gennem længere tid har arbejdet med masker.

Ude på gårdspladsen står Oscar Yrans store tårn, som stammer fra hans afgangsudstilling i kunsthallen Brandts i Odense. Tårnet bliver brugt af en Herold-figur, som hen over dagens fest annoncerer de forskellige indslag, som dokumenteres af fotograf Anna Weber.

”Vi har forskellige skikke, vi gerne vil tage op,” forklarer Dina Nielsen. ”Fx vil vi gerne, foruden tøndeslagning, skildre kampen mellem fasten og festen i et lille optrin ude på gårdspladsen, og måske vi kan lave et optog gennem byen”.

Præmier – og det er gratis

Arrangørerne har sat nogle præmier på spil. Der uddeles præmier til de bedste kostumer i forbindelse med aftensmaden, ligesom der er præmie til kattekongen og kattedronningen. Hjemmebagere opfordres til at tage fastelavsboller med. Også her er der præmie til den, der har leveret de bedste boller.

Et rock/jazz/hiphop orkester kommer og spiller, og efter koncerten tændes bål og afbrændes symbolske offergaver – i håb om, at foråret med sol og varme snart er på vej til at afløse den sure, kolde og grå tid.

Blandt andet i kraft af et tilskud fra Syddjurs Kommune er det gratis at deltage, og er man til mere end en fastelavnsbolle, er det muligt at købe sig til ekstra mad og drikke til humane priser.

Tid og sted:

  • 10. februar fra klokken 14: Grevegården, Sognevejen 11, Nødager, fastelavnsfest.
  • Link: Et par små videoer om festen kan ses her: https://www.facebook.com/oscar.yran

Publiceret 09 February 2018 07:00

Grenaa Bladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Grenaa Bladet
SENESTE TV

DEBAT: Fælles Fest på sidste skoledag aflyst - er den død?

LÆSERBREV Det har været en tradition gennem 22 år, at skolerne i det østlige Djursland – primært Grenaa, har afholdt en samlet fest i Åstrup-hallen for at fejre sidste skoledag for afgangseleverne i 9. og 10. klasse.

I år er sidste skoledag fredag 1.6. – samme dag om aftenen var der iscenesat den nævnte fælles fest.

Det er et stort set up – med kæmpe diskotek, solister, vagter, forældrehjælpere (ca. 60 personer), masser af forberedelser – herunder kontakt med Politi, SSP, Ungdomsskole, Natteravne, Kommune, Beredskabsgård. Det er beklageligt at skulle melde afbud til alle implicerede. Der er forsøgt og forsøges med andre lokaler, men indtil videre uden held.

De foregående år – med undtagelse af 2017 - har deltagelsen været stabil på ca. 250-300 unge mennesker.

Grundet faldende tilslutning i 2017 (160) – valgte man at udvide antallet af inviterede skoler, til at omfatte alle skoler i det østlige Djursland – sågar med deltagelse helt fra Auning.

Desværre har nogle af de mest leveringsdygtige skoler i Grenaa i år valgt at afholde selvstændige fester i omkringliggende forsamlingshuse. Det skete til dels også i 2017, sammenholdt med et generelt faldende elevtal.

Det er for så vidt godt for forsamlingshusene, at disse bliver anvendt. Men de alternative fester smadrer desværre også det koncept som er blevet opbygget gennem 22 år. Et koncept som er hilst velkommen af Politi, SSP, Ungdomsskole, Natteravne, Kommune. Dels fordi de unge mennesker er samlet et sted, dels fordi der til festen i Åstruphallen er ekstremt kontrol med uvedkommende tilgang, de unge menneskers ve og vel, herunder indtag af alkohol, og ikke mindst skrap/skarp kontrol med at euforiserende stoffer ikke er tilgængelige udefra eller medbringes.

Nuvel – nævnte kontroller finder ganske sikkert også sted i forsamlingshusene o.a., men i Åstruphallen rådes der over eksperter ved f.eks. indgang, tillige med tilstedeværelsen af de førnævnte instanser. Politi, Natteravne, SSP og Ungdomsskole vil naturligvis og besøge de alternative feststeder, men man må forvente at aktiviteten grundet de flere steder, vil blive lavere. Det er kedeligt, for det er meget, meget unge mennesker man har med at gøre.

Ydermere vil de elever der ikke har mulighed for at deltage i de andre fester nu være overladt til sig selv, og det giver behov for øget kontrol i byområdet.

En sideopgave for involverede forældre, har også været hjælp til og kontrol med elever der fester i Anlægget i Grenaa i dagtimerne på dagen. Forældre har i hold fokuseret på at hjælpe nødstedte elever der, samt foretaget oprydning/samling af affald i de af kommunen udlånte skraldestativer og container. Denne opgave kan ikke foretages mere.

Susanne Ø. Hansen og Carl-Eric W. Pallesen har i en årrække trukket de værste læs for forældregruppen. I år skulle være sidste gang, og konceptet var fulgt til dørs til et hold nye forældre. Det er ærgerligt for forældregruppen at ideen med en kontrolleret fest i Åstruphallen ikke kan videreføres – eller kan den? Det kræver absolut fortsat og forstærket opbakning fra forældre, skoler og elever.

En diskussion om ideen med alkoholfester for unge under 18, melder sig også på banen. Man kan ikke købe sig til alkohol når man er under 18, - men man kan godt holde en lukket fest med alkohol for unge under aldersgrænsen. En mere intens og oplysende indsats vil være på sin plads – en fælles indsats fra forældre og undervisningssteder – man kan godt more sig uden alkohol.