Jubilæum:

Genbrugsbutik runder de 30 på den høje klinge

Kirkens Korshær Genbrugsbutik i Hornslet leverer godt en million årligt til socialt arbejde blandt udsatte mennesker i Danmark

Af
Af Lars Norman Thomsen

Der skal et stort og frivilligt engagement til at holde en genbrugsbutik kørende på 30. år. Det er tilfældet med den velassorterede og 1.000 kvadratmeter store Kirkens Korshær Genbrugsbutik i Hummels lokaler på Løgtenvej i Hornslet.

Hele 52 lokale damer og 7-8 herrer er tilknyttet butikken, der holder åbent alle ugens dage minus søndag som det øvrige butiksliv i Hornslet.

Klokken 10-17 mandag til fredag og klokken 10-13 lørdag.

“Vi arbejder med et formiddags- og eftermiddagshold med 4-5 på hvert,” fortæller bestyrelsesformand Bent Nielsen.

Han afløste ved årsskiftet Grethe Andersen som formand.

“Alle arbejder frivilligt, og som hovedregel er hver enkelt klar til at tage en vagt om ugen i butikken,” forklarer den nyvalgte formand, der selv kom med i arbejdet for fire år siden.

“Det er samværet og det gode formål, som får folk til at engagere sig. Kaffe, en sommerudflugt og en årlig julefrost er lønnen,” siger kasserer Poul Erik Andersen, gift med den tidligere formand.

Han bemærker, at pengene går til socialt udsatte hertillands. Kirkens Korshær driver varmestuer, herberger, bofællesskaber og samtaletjenester for hjemløse, fattige, psykisk syge, misbrugere, tidligere indsatte, ensomme og andre udsatte mennesker i 29 byer rundt om i Danmark.

Fra v.: Kasserer Poul Erik Andersen (tv.), formand Bent Nielsen og tidligere formand Grethe Andersen er blandt de cirka 60 frivillige, der driver Kirkens Korshærs Genbrugsbutik i Hornslet med stor succes. En årlig omsætning på 1.5 mio. og en årlig million til Kirkens Korshærs sociale arbejde. Foto: Lars Norman Thomsen

Fra v.: Kasserer Poul Erik Andersen (tv.), formand Bent Nielsen og tidligere formand Grethe Andersen er blandt de cirka 60 frivillige, der driver Kirkens Korshærs Genbrugsbutik i Hornslet med stor succes. En årlig omsætning på 1.5 mio. og en årlig million til Kirkens Korshærs sociale arbejde. Foto: Lars Norman Thomsen

Jubilæum 12. februar

Det er en genbrugsbutik i særdeles god gænge, der 12. februar kan fejre 30 års jubilæum.

De sidste fire år har omsætningen været marginalt over eller under halvanden million kroner.

“Vi sender årligt cirka en million til Kirkens Korshær,” siger kassemesteren stolt.

Jubilæet markeres blandt andet med udsalgspriser - samtlige varer kan på jubilæumsdagen købes til halv pris.

Alt til faget...

Der mangler ikke noget?på hylder og gulv i det store, rektangulære butikslokale, der virker voluminøst og langstrakt, når man forcerer indgangspartiet allerførste gang.

Her er små og store møbler til hele huset, tøj til både børn og voksne, køkkengrej, legetøj og en ordentlig bogsamling. Deres udsendte benyttede sig af tilbuddet om at fylde en plastikpose med bøger for en fem'er.

12 bøger blev hjembragt med en pæn litterær spændvidde fra 'Michael Laudrups tænder' over afdøde Jan Sonnergaards 'Sidste søndag i oktober' til den tidligere Venstre-furie, Birthe Rønn Hornbechs 'Så gik der politik i det ...' og 'Erotikkens Kulturhistorie'.

“Vi har ingen problemer overhovedet med at få nye varer på hylderne. Fx. henter vi mange dødsboer,” fortæller Bent Nielsen.

Tirsdag, onsdag og torsdag er faste afhentningsdage fra middagsstunden af.

“Vi både henter varer - og leverer mod betaling,” siger Bent Nielsen.

Alt rengøres og undersøges minutiøst ved hjemkomsten, før det kommer på hylderne med prisskilt på.

“Vi sætter selv priser på, og det er så PRISEN. Vi har i butikken en klar regel om, at vi aldrig prutter med kunden om prisen,” understreger formanden.

Publiceret 09 February 2018 13:42

Grenaa Bladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Grenaa Bladet
SENESTE TV

DEBAT: Fælles Fest på sidste skoledag aflyst - er den død?

LÆSERBREV Det har været en tradition gennem 22 år, at skolerne i det østlige Djursland – primært Grenaa, har afholdt en samlet fest i Åstrup-hallen for at fejre sidste skoledag for afgangseleverne i 9. og 10. klasse.

I år er sidste skoledag fredag 1.6. – samme dag om aftenen var der iscenesat den nævnte fælles fest.

Det er et stort set up – med kæmpe diskotek, solister, vagter, forældrehjælpere (ca. 60 personer), masser af forberedelser – herunder kontakt med Politi, SSP, Ungdomsskole, Natteravne, Kommune, Beredskabsgård. Det er beklageligt at skulle melde afbud til alle implicerede. Der er forsøgt og forsøges med andre lokaler, men indtil videre uden held.

De foregående år – med undtagelse af 2017 - har deltagelsen været stabil på ca. 250-300 unge mennesker.

Grundet faldende tilslutning i 2017 (160) – valgte man at udvide antallet af inviterede skoler, til at omfatte alle skoler i det østlige Djursland – sågar med deltagelse helt fra Auning.

Desværre har nogle af de mest leveringsdygtige skoler i Grenaa i år valgt at afholde selvstændige fester i omkringliggende forsamlingshuse. Det skete til dels også i 2017, sammenholdt med et generelt faldende elevtal.

Det er for så vidt godt for forsamlingshusene, at disse bliver anvendt. Men de alternative fester smadrer desværre også det koncept som er blevet opbygget gennem 22 år. Et koncept som er hilst velkommen af Politi, SSP, Ungdomsskole, Natteravne, Kommune. Dels fordi de unge mennesker er samlet et sted, dels fordi der til festen i Åstruphallen er ekstremt kontrol med uvedkommende tilgang, de unge menneskers ve og vel, herunder indtag af alkohol, og ikke mindst skrap/skarp kontrol med at euforiserende stoffer ikke er tilgængelige udefra eller medbringes.

Nuvel – nævnte kontroller finder ganske sikkert også sted i forsamlingshusene o.a., men i Åstruphallen rådes der over eksperter ved f.eks. indgang, tillige med tilstedeværelsen af de førnævnte instanser. Politi, Natteravne, SSP og Ungdomsskole vil naturligvis og besøge de alternative feststeder, men man må forvente at aktiviteten grundet de flere steder, vil blive lavere. Det er kedeligt, for det er meget, meget unge mennesker man har med at gøre.

Ydermere vil de elever der ikke har mulighed for at deltage i de andre fester nu være overladt til sig selv, og det giver behov for øget kontrol i byområdet.

En sideopgave for involverede forældre, har også været hjælp til og kontrol med elever der fester i Anlægget i Grenaa i dagtimerne på dagen. Forældre har i hold fokuseret på at hjælpe nødstedte elever der, samt foretaget oprydning/samling af affald i de af kommunen udlånte skraldestativer og container. Denne opgave kan ikke foretages mere.

Susanne Ø. Hansen og Carl-Eric W. Pallesen har i en årrække trukket de værste læs for forældregruppen. I år skulle være sidste gang, og konceptet var fulgt til dørs til et hold nye forældre. Det er ærgerligt for forældregruppen at ideen med en kontrolleret fest i Åstruphallen ikke kan videreføres – eller kan den? Det kræver absolut fortsat og forstærket opbakning fra forældre, skoler og elever.

En diskussion om ideen med alkoholfester for unge under 18, melder sig også på banen. Man kan ikke købe sig til alkohol når man er under 18, - men man kan godt holde en lukket fest med alkohol for unge under aldersgrænsen. En mere intens og oplysende indsats vil være på sin plads – en fælles indsats fra forældre og undervisningssteder – man kan godt more sig uden alkohol.