Vild med den gode historie:

Læselyst er for bogelskere

Den fine tradition med at mødes og dele en god læseoplevelse i Læseklubben Læselyst på initiativ af sognepræst Tina Skov Løbner fortsætter i det nye år på det gamle posthus i Ryomgård

Af
Af Lars Norman Thomsen

“Alle gode bøger har det tilfælles, at de er mere sande, end de ville have været, hvis de var sket i virkeligheden, og når man har læst sådan en bog, føler man, at alt, som er sket før og efter den bog, tilhører én selv; det gode og det onde, ekstasen, angeren og sorgen, menneskene og stederne og hvordan vejret var,” har Ernest Hemingway skrevet et sted.

Det kan deltagerne i Læseklubben Læselyst sikkert skrive under på. Lysten til at læse bøger og dele ud af sine oplevelser er motoren i Læseklubben Læselyst,

En ny sæson begynder tirsdag 13. februar på det gamle posthus i Ryomgård, hvor der vanker en god halvanden times samtale hen over bordet om en bog.

“Læselyst er ikke en litteraturkreds som en forlængelse af Åbent Universitet eller andet, men blot et sted at mødes over gode bøger og læseoplevelser,” understreger sognepræst ved kirkerne i Marie Magdalene, Koed og Pindstrup, Tina Skov Løbner, der for et par år siden tog initiativ til at starte Læselyst.

Hun håber på flere deltagere i det nye år, så der bliver endnu flere at dele en god læseoplevelse med.

To pigeskæbner

På tirsdag er det romanen 'Den tyske pige' af Armando Lucas Correa.

En historie, der folder sig ud på flere planer - fra 1930'ernes Berlin med nazisternes magtovertagelse og konsekvenserne for de mange jøder i storbyen videre til Cuba og hovedstaden Havana, hvor der er revolution i luften med Fidel Castros 26. juli-bevægelse i spidsen mod den cubanske diktator Fulgencio Batistas regime og et hop til New York og Terrorangrebet 11. september 2001.

Historien fortælles gennem den dengang 12-årige Hannah Rosenthal og hendes familie, der i 1939 flygtede fra Berlin til Cuba. I 2014 får en anden 12-årige, Anna Rosen i New York, post fra sin afdøde fars cubanske familie.

Hannah og Anna må mødes og få familiebåndene redt ud.

  • Tirsdag 13. februar 2018 inviterer Læselyst interesserede til at dele læseoplevelsen af 'Den tyske pige'
  • Mødestedet er det gamle posthus i Ryomgård på Ndr. Ringvej klokken 19 til 20.30
  • Tilmelding er ikke nødvendig - man dukker bare op
  • Det kræver ingen forudsætninger, andet end lyst til at læse og dele ud af erfaringer eller høre andres oplevelse af den samme bog
  • Læseklubben Læselyst, Ryomgård, har rod i Marie Magdalene-Koed Pastorat

Publiceret 11 February 2018 19:00

Grenaa Bladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Grenaa Bladet
SENESTE TV

DEBAT: Fælles Fest på sidste skoledag aflyst - er den død?

LÆSERBREV Det har været en tradition gennem 22 år, at skolerne i det østlige Djursland – primært Grenaa, har afholdt en samlet fest i Åstrup-hallen for at fejre sidste skoledag for afgangseleverne i 9. og 10. klasse.

I år er sidste skoledag fredag 1.6. – samme dag om aftenen var der iscenesat den nævnte fælles fest.

Det er et stort set up – med kæmpe diskotek, solister, vagter, forældrehjælpere (ca. 60 personer), masser af forberedelser – herunder kontakt med Politi, SSP, Ungdomsskole, Natteravne, Kommune, Beredskabsgård. Det er beklageligt at skulle melde afbud til alle implicerede. Der er forsøgt og forsøges med andre lokaler, men indtil videre uden held.

De foregående år – med undtagelse af 2017 - har deltagelsen været stabil på ca. 250-300 unge mennesker.

Grundet faldende tilslutning i 2017 (160) – valgte man at udvide antallet af inviterede skoler, til at omfatte alle skoler i det østlige Djursland – sågar med deltagelse helt fra Auning.

Desværre har nogle af de mest leveringsdygtige skoler i Grenaa i år valgt at afholde selvstændige fester i omkringliggende forsamlingshuse. Det skete til dels også i 2017, sammenholdt med et generelt faldende elevtal.

Det er for så vidt godt for forsamlingshusene, at disse bliver anvendt. Men de alternative fester smadrer desværre også det koncept som er blevet opbygget gennem 22 år. Et koncept som er hilst velkommen af Politi, SSP, Ungdomsskole, Natteravne, Kommune. Dels fordi de unge mennesker er samlet et sted, dels fordi der til festen i Åstruphallen er ekstremt kontrol med uvedkommende tilgang, de unge menneskers ve og vel, herunder indtag af alkohol, og ikke mindst skrap/skarp kontrol med at euforiserende stoffer ikke er tilgængelige udefra eller medbringes.

Nuvel – nævnte kontroller finder ganske sikkert også sted i forsamlingshusene o.a., men i Åstruphallen rådes der over eksperter ved f.eks. indgang, tillige med tilstedeværelsen af de førnævnte instanser. Politi, Natteravne, SSP og Ungdomsskole vil naturligvis og besøge de alternative feststeder, men man må forvente at aktiviteten grundet de flere steder, vil blive lavere. Det er kedeligt, for det er meget, meget unge mennesker man har med at gøre.

Ydermere vil de elever der ikke har mulighed for at deltage i de andre fester nu være overladt til sig selv, og det giver behov for øget kontrol i byområdet.

En sideopgave for involverede forældre, har også været hjælp til og kontrol med elever der fester i Anlægget i Grenaa i dagtimerne på dagen. Forældre har i hold fokuseret på at hjælpe nødstedte elever der, samt foretaget oprydning/samling af affald i de af kommunen udlånte skraldestativer og container. Denne opgave kan ikke foretages mere.

Susanne Ø. Hansen og Carl-Eric W. Pallesen har i en årrække trukket de værste læs for forældregruppen. I år skulle være sidste gang, og konceptet var fulgt til dørs til et hold nye forældre. Det er ærgerligt for forældregruppen at ideen med en kontrolleret fest i Åstruphallen ikke kan videreføres – eller kan den? Det kræver absolut fortsat og forstærket opbakning fra forældre, skoler og elever.

En diskussion om ideen med alkoholfester for unge under 18, melder sig også på banen. Man kan ikke købe sig til alkohol når man er under 18, - men man kan godt holde en lukket fest med alkohol for unge under aldersgrænsen. En mere intens og oplysende indsats vil være på sin plads – en fælles indsats fra forældre og undervisningssteder – man kan godt more sig uden alkohol.