Kattegatcentret atter i spil til turistpris På vej mod de 25 år kan man på Kattegatcentret glæde sig over nominering til stor svensk pris

Af
Af Søren Andersen

GRENAA: Grenaas største turistattraktion, Kattegatcentret, er også i år med i opløbet om at blive kåret som Nordens Bedste Akvarium i en stor svensk afstemning.

Svenske børnefamilier er nemlig så bidt af Kattegatcentret, at de netop har nomineret den snart 25 år gamle attraktion til Store Barnsemester-prisen i kategorien Nordens Bedste Akvarium.

”Vi er simpelthen så glade og stolte over nomineringen - og at det ikke er en almindelig jury, men derimod børnefamilier, der står bag, betyder rigtig meget,” fortæller direktør i Kattegatcentret, Helle Hegelund.

Svensk feriehjemmeside

Det er Sveriges største ferie-hjemmeside for børnefamilier, Barnsemester.se, der står for afstemningen.

Nomineringen bliver foretaget på baggrund af svenske børnefamiliers tips og ideer til hjemmesidens redaktion. Derudover har redaktionen allieret sig med testfamilier, der året rundt bedømmer en lang række forskellige børnevenlige attraktioner i hele Norden. Kattegatcentret fylder 25 år 7. maj og har tidligere vundet den eftertragtede pris.

”Vi vandt prisen i 2016, og det kunne da være fantastisk, hvis vi her i Kattegatcentrets jubilæumsår generobrede titlen. Så nu håber vi, at alle vores gæster går til tasterne, og giver os deres stemme,” fortæller Helle Hegelund.

Nye skibe i søen

Selvom jubilaren har mange år på bagen, ligger Kattegatcentret bestemt ikke på den lade side, men sætter flere skibe i søen end nogensinde før.

”I vinterferien har vi premiere på et helt nyt opgaveløb, og vi laver fiskesuppe på vores nye brændekomfurer.

Vi arbejder også på andre overraskelser og på en markant udvidelse, der blandt andet kommer til at rumme Danmarks mest unikke pingvinoplevelse. Så vores gæster kan som altid forvente et hav af oplevelser,” fortæller Helle Hegelund.

Har du lyst til at påvirke udfaldet af afstemningen, kan du give Kattegatcentret din stemme på www. barnsemester.se helt frem til den 13. marts 2018. Vinderen vil umiddelbart herefter blive annonceret på hjemmesiden.

Kattegatcentret er nomineret til Store Barnsemester-prisen sammen med Den Blå Planet, Nordsøen Oceanarium og 11 andre akvarier fra hele Norden. Kattegatcentret vandt altså titlen i 2016 og blev nummer to i 2017.

Publiceret 14 February 2018 13:53

Grenaa Bladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Grenaa Bladet
SENESTE TV

DEBAT: Fælles Fest på sidste skoledag aflyst - er den død?

LÆSERBREV Det har været en tradition gennem 22 år, at skolerne i det østlige Djursland – primært Grenaa, har afholdt en samlet fest i Åstrup-hallen for at fejre sidste skoledag for afgangseleverne i 9. og 10. klasse.

I år er sidste skoledag fredag 1.6. – samme dag om aftenen var der iscenesat den nævnte fælles fest.

Det er et stort set up – med kæmpe diskotek, solister, vagter, forældrehjælpere (ca. 60 personer), masser af forberedelser – herunder kontakt med Politi, SSP, Ungdomsskole, Natteravne, Kommune, Beredskabsgård. Det er beklageligt at skulle melde afbud til alle implicerede. Der er forsøgt og forsøges med andre lokaler, men indtil videre uden held.

De foregående år – med undtagelse af 2017 - har deltagelsen været stabil på ca. 250-300 unge mennesker.

Grundet faldende tilslutning i 2017 (160) – valgte man at udvide antallet af inviterede skoler, til at omfatte alle skoler i det østlige Djursland – sågar med deltagelse helt fra Auning.

Desværre har nogle af de mest leveringsdygtige skoler i Grenaa i år valgt at afholde selvstændige fester i omkringliggende forsamlingshuse. Det skete til dels også i 2017, sammenholdt med et generelt faldende elevtal.

Det er for så vidt godt for forsamlingshusene, at disse bliver anvendt. Men de alternative fester smadrer desværre også det koncept som er blevet opbygget gennem 22 år. Et koncept som er hilst velkommen af Politi, SSP, Ungdomsskole, Natteravne, Kommune. Dels fordi de unge mennesker er samlet et sted, dels fordi der til festen i Åstruphallen er ekstremt kontrol med uvedkommende tilgang, de unge menneskers ve og vel, herunder indtag af alkohol, og ikke mindst skrap/skarp kontrol med at euforiserende stoffer ikke er tilgængelige udefra eller medbringes.

Nuvel – nævnte kontroller finder ganske sikkert også sted i forsamlingshusene o.a., men i Åstruphallen rådes der over eksperter ved f.eks. indgang, tillige med tilstedeværelsen af de førnævnte instanser. Politi, Natteravne, SSP og Ungdomsskole vil naturligvis og besøge de alternative feststeder, men man må forvente at aktiviteten grundet de flere steder, vil blive lavere. Det er kedeligt, for det er meget, meget unge mennesker man har med at gøre.

Ydermere vil de elever der ikke har mulighed for at deltage i de andre fester nu være overladt til sig selv, og det giver behov for øget kontrol i byområdet.

En sideopgave for involverede forældre, har også været hjælp til og kontrol med elever der fester i Anlægget i Grenaa i dagtimerne på dagen. Forældre har i hold fokuseret på at hjælpe nødstedte elever der, samt foretaget oprydning/samling af affald i de af kommunen udlånte skraldestativer og container. Denne opgave kan ikke foretages mere.

Susanne Ø. Hansen og Carl-Eric W. Pallesen har i en årrække trukket de værste læs for forældregruppen. I år skulle være sidste gang, og konceptet var fulgt til dørs til et hold nye forældre. Det er ærgerligt for forældregruppen at ideen med en kontrolleret fest i Åstruphallen ikke kan videreføres – eller kan den? Det kræver absolut fortsat og forstærket opbakning fra forældre, skoler og elever.

En diskussion om ideen med alkoholfester for unge under 18, melder sig også på banen. Man kan ikke købe sig til alkohol når man er under 18, - men man kan godt holde en lukket fest med alkohol for unge under aldersgrænsen. En mere intens og oplysende indsats vil være på sin plads – en fælles indsats fra forældre og undervisningssteder – man kan godt more sig uden alkohol.