Lokker med oplevelser for alle

Museum Østjylland disker op med en række kulturelle oplevelser

ØSTJYLLAND: Museum Østjylland er klar med en lang række kulturelle oplevelser i det nye vinter/forårs-program 2018.

Især den nye og roste oldtidsudstilling i Randers sætter sit fingeraftryk på vinteren og forårets program. De kommende måneder byder på en række omvisninger og foredrag med udgangspunkt i udstillingen 'Livet ved Fjorden'.

Det er konservatoren, der zoomer ind på de største, mindste, mest skrøbelige genstande i udstillingen og fortæller historierne om dem.

Museumsinspektørerne byder på arkæologiske foredrag i Langå og Faarup. Og så er der dømt oldtidsbanko på museet, hvor spille-glade mødes om gamle Ole, smør 40, nimmer nutten og lange tasker – nu på oldtidsfacon.

For børn og de barnlige

Desuden lokker museerne med en charmerende særudstilling om kollektivist-livet på Djursland, feriesjov for børnene, foredrag om Maltfabrikken i Ebeltoft og en masse andet godt. En stor del af museets publikum er børn i alle aldre, og også i det nye program er der masser for dem. Både til Star Wars-arrangement, Kulturhusdag, vinter- og påskeferien med kreative aktiviteter. I de nye faste udstillinger i Randers og Grenaa er der også et særligt børnespor med kulturhistorisk læring og sjov for børn i alle aldre. Der er gratis adgang til alle børnearrangementer på museet.

2017 bød på nye store faste udstillinger i Randers og Grenaa, og en besøgsrekord med mange glade gæster i museets tre udstillingsbyer.

De nye udstillinger har inspireret til nye måder at gøre opmærksom på museet på.

”Vi skal følge med tiden og være der, hvor vores potentielle gæster og andre kulturinstitutioner er, nemlig på nettet, ” forklarer leder af Udvikling og Publikum Karen Dubery i en pressemeddelelse.

Derfor er det trykte program afviklet og i stedet oprustes der på hjemmeside og Facebook.

”Synlighed på nettet er alfa og omega. Vi tror på, at museet på denne måde bliver endnu mere synligt, og at flere gæster dermed opdager de arrangementer og udstillinger, som vi hele tiden har til vores gæster,” fortæller hun. Som noget nyt kan man tilmelde sig et nyhedsbrev på museets hjemmeside www.museumoj.dk. På museerne kan man også få udleveret et print af programmet.

Det nye museumsprogram kan ses på museets hjemmeside www.museumoj.dk gs

Publiceret 14 February 2018 13:53

Grenaa Bladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Grenaa Bladet
SENESTE TV

DEBAT: Fælles Fest på sidste skoledag aflyst - er den død?

LÆSERBREV Det har været en tradition gennem 22 år, at skolerne i det østlige Djursland – primært Grenaa, har afholdt en samlet fest i Åstrup-hallen for at fejre sidste skoledag for afgangseleverne i 9. og 10. klasse.

I år er sidste skoledag fredag 1.6. – samme dag om aftenen var der iscenesat den nævnte fælles fest.

Det er et stort set up – med kæmpe diskotek, solister, vagter, forældrehjælpere (ca. 60 personer), masser af forberedelser – herunder kontakt med Politi, SSP, Ungdomsskole, Natteravne, Kommune, Beredskabsgård. Det er beklageligt at skulle melde afbud til alle implicerede. Der er forsøgt og forsøges med andre lokaler, men indtil videre uden held.

De foregående år – med undtagelse af 2017 - har deltagelsen været stabil på ca. 250-300 unge mennesker.

Grundet faldende tilslutning i 2017 (160) – valgte man at udvide antallet af inviterede skoler, til at omfatte alle skoler i det østlige Djursland – sågar med deltagelse helt fra Auning.

Desværre har nogle af de mest leveringsdygtige skoler i Grenaa i år valgt at afholde selvstændige fester i omkringliggende forsamlingshuse. Det skete til dels også i 2017, sammenholdt med et generelt faldende elevtal.

Det er for så vidt godt for forsamlingshusene, at disse bliver anvendt. Men de alternative fester smadrer desværre også det koncept som er blevet opbygget gennem 22 år. Et koncept som er hilst velkommen af Politi, SSP, Ungdomsskole, Natteravne, Kommune. Dels fordi de unge mennesker er samlet et sted, dels fordi der til festen i Åstruphallen er ekstremt kontrol med uvedkommende tilgang, de unge menneskers ve og vel, herunder indtag af alkohol, og ikke mindst skrap/skarp kontrol med at euforiserende stoffer ikke er tilgængelige udefra eller medbringes.

Nuvel – nævnte kontroller finder ganske sikkert også sted i forsamlingshusene o.a., men i Åstruphallen rådes der over eksperter ved f.eks. indgang, tillige med tilstedeværelsen af de førnævnte instanser. Politi, Natteravne, SSP og Ungdomsskole vil naturligvis og besøge de alternative feststeder, men man må forvente at aktiviteten grundet de flere steder, vil blive lavere. Det er kedeligt, for det er meget, meget unge mennesker man har med at gøre.

Ydermere vil de elever der ikke har mulighed for at deltage i de andre fester nu være overladt til sig selv, og det giver behov for øget kontrol i byområdet.

En sideopgave for involverede forældre, har også været hjælp til og kontrol med elever der fester i Anlægget i Grenaa i dagtimerne på dagen. Forældre har i hold fokuseret på at hjælpe nødstedte elever der, samt foretaget oprydning/samling af affald i de af kommunen udlånte skraldestativer og container. Denne opgave kan ikke foretages mere.

Susanne Ø. Hansen og Carl-Eric W. Pallesen har i en årrække trukket de værste læs for forældregruppen. I år skulle være sidste gang, og konceptet var fulgt til dørs til et hold nye forældre. Det er ærgerligt for forældregruppen at ideen med en kontrolleret fest i Åstruphallen ikke kan videreføres – eller kan den? Det kræver absolut fortsat og forstærket opbakning fra forældre, skoler og elever.

En diskussion om ideen med alkoholfester for unge under 18, melder sig også på banen. Man kan ikke købe sig til alkohol når man er under 18, - men man kan godt holde en lukket fest med alkohol for unge under aldersgrænsen. En mere intens og oplysende indsats vil være på sin plads – en fælles indsats fra forældre og undervisningssteder – man kan godt more sig uden alkohol.