Kattegatcentret måtte aflive sin sandtigerhaj

Den mest fotograferede fisk i hajtanken kunne ikke mere - var med helt fra starten i 1993

Af
Af Søren Andersen

GRENAA: Den vel nok mest fotograferede fisk i Kattegatcentret i Grenaa er blevet aflivet og har således taget sin sidste svømmetur i hajtanken. Efter længere tids sygdom blev den over 30 år gamle sandtigerhaj aflivet på grund af alderdom.

”Vores gamle sandtigerhaj har i længere tid ligget på en nedadgående kurve rent helbredsmæssigt, og vi har gjort alt, hvad vi kunne for at behandle ham. Men vi havde udtømt mulighederne for yderligere behandling og med alderdommen taget i betragtning, var det blevet tid til at give ham en værdig afslutning på et langt og givtigt liv,” fortæller kurator i Kattegatcentret, Rune Kristiansen.

Sandtigerhajen fik en overdosis af et bedøvelsesmiddel og sov stille ind. Men for at være sikker på, at han døde, fik han også en kniv i nakken, så rygmarven blev skåret over.

Den næsten 2,5 meter lange sandtigerhaj ankom til Kattegatcentret fire dage inden åbningen 7. maj 1993, og har således svømmet i hajtanken i hele Kattegatcentrets historie.

Sandtigerhajen er siden Kattegatcentrets indvielse blevet beundret af næsten 6,5 million besøgende, og har haft en helt særlig formidlingsrolle.

Ambassadører for frihed

”Alle vores hajer er ambassadører for hajerne i det fri, og her må man sige, at vores sandtigerhaj i dén grad har opfyldt sin formidlingspligt. I alle 25 år har han været kilde til et hav af fortællinger og ikke mindst udbredelse af vigtig viden om hajer og deres beskyttelse,” fortæller Rune Kristiansen.

Kattegatcentret arbejder på at finde en erstatning for den ikoniske haj.

Publiceret 06 March 2018 11:34

Grenaa Bladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Grenaa Bladet
SENESTE TV