Natur:

Hvepsevågerne trækker over Mols Bjerge

Tag med ud i naturen og spot de indtrækkende hvepsevåger

For ottende år i træk afholder Naturhistorisk Museum og Molslaboratoriet arrangementet 'Store Hvepsevågedag', hvor trækket af hvepsevåger over Danmark bliver fejret.

Hvepsevågen er en rovfugl, som er lidt større end musvågen - men en hel del sejere. Den lever af hvepselarver, som den graver op fra underjordiske hvepsebo, og det kræver is i maven og en fjerdragt, som hvepsene ikke kan stikke igennem.
Den overvintrer i det centrale Afrika, og i løbet af blot tre uger trækker fuglen hele vejen til ynglepladserne i Skandinavien.

Vind i vingerne

Trækket af hvepsevåger passerer hen over Danmark i den sidste halvdel af maj. Ved vestlig vind forskubbes trækket mod øst og foregår især på det østlige Sjælland, mens trækket i østenvind passerer længere vestpå. 17.maj 2009 gik ruten over Samsø, videre op over Helgenæs og lige op i hovedet på 40 begejstrede fuglekiggere, der sad på Dragsmur, som er landtangen mellem Mols og Helgenæs.
Mere end 500 hvepsevåger fløj forbi i løbet af formiddagen. Det var et enestående syn at se de store rovfugle glide forbi i vinden - som eskadriller af jagerfly på vej nordover.

Håbet er højt

Siden 2009 har Molslaboratoriet, som er Naturhistorisk Museum Aarhus’ feltstation midt i Mols Bjerge, helligholdt 17. maj. Heldet har ikke været helt så stort siden, men håbet er altid lysegrønt, og du kan nu være med til at prøve igen.

For de friske begynder turen ved Molslaboratoriet kl. 7 om morgenen med en tur på området for at lytte efter grøn- og sortspætte samt den karakteristiske skovsanger.
Kl. 10 går turen til Dragsmur ved Strandhuset Mols for at se, om hvepsevågerne i år har tænkt sig at være gavmilde mod de midtjyske fuglekiggere.
Turen er gratis, og der er ingen tilmelding. Husk blot varmt tøj, mad og drikke og udstyr som kamera og kikkert.

  • Læs mere på naturhistoriskmuseum.dk.

Publiceret 15 May 2017 23:30

Grenaa Bladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Grenaa Bladet
SENESTE TV