Legesyg sælunge født i Kattegatcentret

Klokken halv to natten til lørdag 22. juli fik Kattegatcentret i Grenaa en lille ny, da den spættede sæl Liv fødte en livlig sælunge.

Af
Af Søren Andersen

Kattegatcentrets spættede sælhun Liv fødte kl. 01.30 natten til lørdag den sødeste lille sælunge. Fødslen
foregik på stranden i Kattegatcentrets store sælanlæg, og optagelser fra Kattegatcentrets overvågningskamera viser, at ungen med det samme møffede rundt på stranden og var klar til at die hos sin mor.
”Desværre fødte Liv i nattens mørkeste timer og lige i kanten af det område, overvågningskameraet dækker, så optagelserne af selve fødslen er meget utydelige,” fortæller forskningsleder i Kattegatcentret, Lone Thybo Mouritsen, og fortsætter ”Vi kan dog se på optagelserne, at sælungen allerede få øjeblikke efter fødslen var meget kvik og klar til både at gå på opdagelse på stranden og die.”

En meget legesyg sæl

At det er en meget kvik og legesyg sælunge, der er blevet født i Kattegatcentret, er kun blevet tydeligere i de par døgn, der er gået siden fødslen. Ungen svømmer lystigt rundt i Kattegatcentrets store udendørs naturanlæg sammen med sin mor, men den tager også gerne en svømmetur for sig selv.
”Vi har også observeret, at Liv blidt men bestemt har måttet gelejde ungen på land, når det er spisetid. Så måske er
det en ualmindeligt livlig lille unge, Liv har fået denne gang. Vi glæder os meget til at se, hvordan den
udvikler sig i de kommende uger,” fortæller Lone Thybo Mouritsen.
Det har endnu ikke været muligt at se, om ungen er en han eller en hun.

Flytter hjemmefra til efteråret

Når den nyfødte sælunge til efteråret er blevet gammel nok til at ”flytte hjemmefra”, skal den videre til et andet akvarium eller zoologisk have. Kattegatcentret deltager nemlig i et internationalt samarbejde i en af verdens største zoo- og akvarieorganisationer EAZA (European Association of Zoos and Aquaria), hvor et omfattende udvekslingsprogram sørger for at udveksle dyr på tværs af landegrænser.
På den måde forhindres indavl og indsamling af dyr fra naturen minimeres. Kattegatcentret har tidligere sendt sælungen Nor til Skotland og sælungen Kaia til Portugal som et led i det internationale samarbejde, men det er ikke alle dyr, der sendes så langt væk.
I Odense Zoo svømmer den spættede sæl Lodde for eksempel rundt. Lodde flyttede fra Kattegatcentret til Odense for fire år siden, og for Kattegatcentrets dyrepassere er det spændende at følge sælerne, når de rejser hjemmefra.
”Jeg nyder rigtig meget at besøge Odense Zoo og hilse på Lodde og se, at han nu er en fuldvoksen han, som har det godt med de andre sæler dernede,” fortæller Anna Kold, som er dyrepasser og formidler i Kattegatcentret.

Publiceret 24 July 2017 00:00

Grenaa Bladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Grenaa Bladet
SENESTE TV