KV17:

Enhedslisten Norddjurs vil undgå fodfejl denne gang

Partiets talsmand vil undgå roderiet fra valget i 2013, hvor partiet fik valgt en forkert kandidat ind i kommunalbestyrelsen

Af
Af Lars Norman Thomsen

Der er sket en række ændringer i valgloven siden sidste kommunalvalg. For eksempel er det ikke længere nødvendigt at skaffe stillere til en kandidatliste, hvis partiet eller listen blev valgt til kommunalbestyrelsen/byrådet ved forrige valg. Indleveringsfristen for en kandidatlise uden stillere er den 19. september 2017. Fristen for kandidatlister uden stillere er altså 9 uger før valgdagen.

Enhedslisten Norddjurs fik valgt to til kommunalbestyrelsen ved valget i 2013, men ikke desto mindre havde partiets grand old man Mogens Overballe og formand/talsmand Henrik Holmsted Pedersen en stillerliste med 43 navne med, da de forleden var forbi Norddjurs Kommunes jurist på rådhuset i Grenaa for at aflevere kandidatlisten.

“Vi gør ikke brug af muligheden for at blive fritaget for en liste uden stillere, for denne gang skal der være 100 procent styr på hele proceduren ved kommunalvalget,” siger Henrik Holmsted Pedersen.

“Der er ikke plads til fodfejl. Det handler om at sikre sig rettighederne til bogstavsbetegnelsen, fordi afhoppere med samme ret ellers ville kunne gøre krav på bogstavet.”

Opstiller sideordnet

Denne gang opstiller Enhedslisten sideordnet i modsætning til i 2013, hvor partiet opstillede på partiliste, som betyder, at kandidaterne normalt er valgt i den rækkefølge, de står på listen.

På valgaftenen gik der kuk i den, fordi valgresultatet blev læst op, som om Enhedslisten opstillede sideordnet, som de øvrige partier.

Det betød, at det ene mandat gik til den forkerte, Helle Plougmann, der siden blev løsgænger, senere socialdemokrat og senere løsgænger igen. Hvis valget var foregået efter bogen, skulle nummer to på listen, Inky Remy, havde haft mandatet.

Da det hurtigt efter valget viste sig, at Helle Plougmann og Ulf Harbo slet ikke kunne samarbejde, og at førstnævnte derfor valgte efter ni måneder at blive løsgænger, opstod balladen.

Enhedslisten mente, at Helle Plougmann burde forlade kommunalbestyrelsen og give mandatet retmæssigt videre til Inky Remy.

Valgbestyrelsen med borgmester Jan Petersen (S) for bordenden besluttede imidlertid, at valget af Helle Plougmann stod ved magt. Man fulgte dermed Indenrigsministeriets vejledende anbefaling.

Til KV17 opstiller Enhedslisten følgende i den rigtige rækkefølge:

  • Ulf Baldrian Kudsk Harbo - friskolelærer
  • Ingrid Remy - lærer
  • Henrik Holmsted Pedersen - salgschef
  • Birgitte Poulsen - pensionist
  • Steen Nymann - kontanthjælpsmodtager
  • Lone Bording Jensen - efterlønner
  • Kis Bøggild Nielsen - soc. pæd. efterlønner
  • Else Marie Brøndum - pensionist

Publiceret 21 September 2017 14:37

SENESTE TV