Kommentar:

Aftener i drømmenes teater

Af
Af Lars Norman Thomsen

redaktør:

Det var en betagende og smuk oplevelse at se teaterleder Hege Tokles Hjerterum-trilogi foldet ud på Kulturhotellets scene i sidste uge.

Anmelderoserne har fortjent været mange til trilogien: Livets Blå Tone 2014, Livets Blå Bølge 2015 og Den Blå Tid 2016, som her i Aarhus Kulturby året er blevet kædet sammen til en meget vellykket forestilling, Tro, Håb og Kærlighed.

Med spilledåsen, der giver hjerterum for kærestebreve fra 1830 til slutningen af Anden Verdenskrig.

Tro, Håb og Kærlighed er det foreløbige kunstneriske clou for Syddjurs Egnsteater i en tid, hvor lokalkultur mest forbindes med “trampolinspring, realmæglerløbet, pølsevogne, besøg på brandstationen, hammerslagskonkurrence, børnefuttog, gymnastikopvisning, gavetøj fra tøjbutikkerne, politihundeopvisning, modelfly, gadefodbold, gamle motorcykler og så selvfølgelig øl og atter øl,”?digteren Jess Ørnsbo har udtrykt det.

De, der fortsat mener, at Syddjurs Kommune er for lille et sprogområde til at huse et egnsteater, bør skynde sig at fange afslutningen på Hjerterumtrilogien et andet sted i landet, hvor forestillingen nu spiller.

Et politisk flertal i Syddjurs så rigtigt, da man besluttede at investere kroner i sit eget egnsteater.

Debatten om Syddjurs Egnsteaters berettigelse bør da også forstumme, hvis den ikke allerede er det. Næste års landsdækkende Børneteaterfestival var heller aldrig havnet i Syddjurs, hvis ikke en vedholdende Heke Tokle havde kæmpet kampen.

De, der mener, at kulturpolitik kun er til at leve med, hvis der er indtægtsdækket virksomhed inde over - så vi kan tjene ind på gyngerne, hvad vi har mistet på karrusellen - får et vægtigt argument for at have et egnsteater.

Der tales så meget om den enestående natur, som det bedste argument for at nye tilflyttere rykker til Syddjurs. Hvad med i stedet at sige, at det bedste solo-argument for at slå sig ned i Syddjurs, er Syddjurs Egnsteater.

Det er der også penge i, så regnedrenge, I kan være ganske rolige.

Teateret betaler sig hjem mangefold.

Publiceret 21 September 2017 22:48

SENESTE TV