Danmarkshistorie:

Da Thorkild mødte Putin

Skøn fredag aften i Kolind+ med den tidligere Aarhus borgmester

Af
Af Lars Norman Thomsen

Er det sandt, at Ruslands nu magtfulde præsident Vladimir Putin har været sekretær for tidligere Aarhus borgmester Thorkild Simonsen?

Ja, det er det. Det var den nuværende præsident tilbage i 1991, da Thorkild Simonsen sammen med en delegation fra Aarhus var på besøg i det, der dengang hed Leningrad, som skulle omdøbes til Skt. Petersborg i anledning af, at byen gik fra kommunistisk styre til noget, som russerne forbinder med demokrati.

“Vi var inviteret derover af byens borgmester Sobtjak, som ville have, at vi skulle have en sekretær stillet til rådighed, der kunne sørge for os under besøget. Sekretæren talte tysk og russisk og var en yderst hjælpsom mand, der ville gøre alt det bedste for os. Jeg havde ikke den fjerneste fornemmelse af, at han senere skulle blive en meget magtfuld præsident i Rusland,“ lød det smilende fra Thorkild Simonsen, da han fredag aften efter god omgang mørbradgryde besteg talerstolen i multihallen i Kolind+ for at fortælle om sit liv til en interesseret kreds af mennesker på 50-60 stykker.

“I har beviset her,“ fortsatte den åndsfriske Thorkild Simonsen på 91 og fremviste stolt et billede, hvor han og Putin med flere optræder.

Opringning fra Nyrup

De, der mødte op i Kolind+, fik en tour de force af en oplevelse. Et vægtigt stykke Danmarkshistorie fortalt af en mand, der har lysten og evnen til at fortælle. Om drengen Thorkild, der er født og opvokset i et indremissionsk hjem i Sønder Rubjerg i Vendsyssel og som senere kom til at læse til lærer i Ribe. Senere blev han lærer og skoleinspektør i Aarhus, før politikken begyndte at tage over i 1966, hvor han første gang kom i byrådet i Aarhus.

Resten er historie - socialdemokratisk borgmester og bykonge i Aarhus, magtfuld formand for Kommunernes Landsforening og indenrigsminister hos Poul Nyrup Rasmussen i to år og fire måneder i 1990'erne.

“Goddag Thorkild, hvordan har du det, jeg skulle hilse fra Lone (Dybkjær, red.). Thorkild, jeg har problemer, store problemer med Pia Kjærsgaard.“

Nogenlunde sådan lød det i den anden ende af røret, da daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen, garanteret med hovedet på skrå, kontaktede Thorkild Simonsen en søndag i oktober 1997 og bad ham overtage posten som indenrigsminister i stedet for Birte Weiss.

Forsamlingen kluklo over Thorkild Simonsens gengivelse af samtalen.

Det gjorde de 50-60 fremmødte i øvrigt mange gange under den næsten halvanden time, som den tidligere Aarhus borgmester var på.

Lidt i ni pakkede Thorkild Simonsen sammen.

“Jeg må hellere se, om jeg kan finde til Aarhus igen.“

Han var selvfølgelig i egen bil og kom hastende til Kolind+ fra et møde hos Socialdemokratiet i Aarhus.

Publiceret 27 September 2017 23:21

SENESTE TV