Spadestik til etape tre på GD-grunden

32 seniorvenlige boliger skal stå klar til indflytning om godt et år

Af
Af Søren Andersen

GRENAA: Når der i ugevis er blevet hamret betonpæle ti meter ned i undergrunden og en stor gravko stadig er i arbejde på grunden, så kan man vel ikke påstå, at det virkelig var første spadestik, som borgmester for Norddjurs kommune, Jan Petersen, S, og formanden for boligforeningen B45, Irene Sørensen, stod for tirsdag. Stedet var grunden, der tidligere husede Grenaas største arbejdsplads, Grenaa Dampvæveri - hvor man nu er i gang med tredje etape boligbyggeri.
Om et års tid - planen er nytåret 2017/2018 - skal 32 seniorvenlige stå klar til indflytning. 28 af dem er tre værelses lejligheder på 89 kvadratmeter og fire af dem er to værelses på 80 kvadratmeter. I stueplan hører der en lille have til hver lejlighed - og på førstesalen en altan. Der er elevator i bygningerne.
Huslejen forventes at blive ganske tæt på 7000 kroner om måneden. Men det har ikke afskrækket grenaaensere på jagt efter en bolig. Lige nu er 135 skrevet på ventelisten til at komme i betragtning til en nøgle.
“Det viser, at der er stor interesse. Ikke alene for at bo her, men også i at følge byggeriet på nærmeste hold,” sagde Irene Sørensen.

Hele byggefasen

Sådan har det været i hele byggefasen på den gamle industrigrund, hvor man har bygget tro mod historien. Og også vil gøre det denne gang, hvor de nye lejligheder udvendigt skal minde om de gamle vævehaller på Grenaa Dampvæveri.
Det er det lokale arkitektfirma Arkinon, der har tegnet byggeriet, hvor Kuben er rådgivere - og hovedentreprisen er gået til firmaet Jorton, der derved debuterer på en stor byggeopgave i Grenaa.
Jorton har over 85 års historie og erfaring i ryggen, og løser opgaver fra afdelingerne i Aalborg, Aarhus, Kolding, Aabenraa, Esbjerg, Odense og Køge.
Jorton blev etableret i Aarhus i 1932 af arbejdsløse jord- og betonarbejdere, som modigt tog kampen op i en krisetid og skabte Jord- og Betonarbejdernes Kooperative Forretning. I det 21. århundrede er udfordringerne og opgaverne meget anderledes, men man trækker stadig på klassiske dyder som godt håndværk, åbenhed, dialog og samarbejde. Virksomheden er i dag en landsdækkende leverandør af bygge- og anlægsløsninger.

Det var en sandhed med modifikationer, at der var tale om første spadestik på grunden. Maskinerne har været i gang i ugevis. Foto: Søren Andersen

Det var en sandhed med modifikationer, at der var tale om første spadestik på grunden. Maskinerne har været i gang i ugevis. Foto: Søren Andersen

Travlt år venter

Irene Sørensen fortalte i sin tale ved spadestiksceremonien, at håndværkerne kan se frem til et travlt år på byggepladsen, hvis byggeriet skal følge tidsplanen.
Borgmester Jan Petersen mindede i sin tale om, at det ikke er mange år siden, at man tænkte mange tanker om, hvad man dog skulle stille op med den gamle industrigrund, hvor de tomme bygninger stod og forfaldt dag for dag - som et trist minde over en tid, hvor Grenaa virkelig var en industriby - og alene på dampvæveriet gik 800 ansatte hver dag ind og ud af portene.
“Visuelt trækker vi stadig spor tilbage i tiden, men der er nyt indhold i form af ungdomsboliger, erhverv, kontorer - og nu snart også seniorvenlige boliger. Det nye Grenaa vokser frem her - men heldigvis med respekt for det, der var,” sagde Jan Petersen.
Han glæder sig til at se mere rotation i boligmassen i Grenaa.
“Ventelisten viser, at lejlighederne nok skal blive lejet ud. Måske til nogle, hvor villaen efterhånden er blevet lidt for stor - og som nu vil til et attraktivt område i Grenaa - faktisk midt mellem den gamle middelalderby og det nye ungdomsmiljø. Og som det for nyligt blev slået fast i “Hammerslag” på tv - I har gode håndværkere her - og i passer godt på tingene,” sagde Jan Petersen.

Det er det lokale arkitektfirma Arkikon, der har tegnet det nye byggeri, der skal minde om de gamle vævehaller på Grenaa Dampvæveri. Illustration: Arkikon

Det er det lokale arkitektfirma Arkikon, der har tegnet det nye byggeri, der skal minde om de gamle vævehaller på Grenaa Dampvæveri. Illustration: Arkikon

Publiceret 08 November 2017 11:36

SENESTE TV