Sponsor betaler for at undgå Ryanair

8. klasse fra Vestre Skole i Grenaa kan nu flyve med SAS til London

Af
Af Søren Andersen

GRENAA: Et privat sponsorat på 15.000 kroner betyder nu, at en 8. klasse på Vestre Skole i Grenaa får råd til at flyve med SAS på lejrskole i London. Sponsoratet er givet på den betingelse, at man så skal undgå at benytte lavprisselskabet Ryanair på turen.
Politikerne i Norddjurs Kommunes økonomiudvalg havde indstillet til tirsdagens kommunalbestyrelsesmøde, at man gav dispensation fra den såkaldte SKI-aftale, som et flertal i kommunalbestyrelsen tilsluttede sig i 2015, men med det private tilskud i klassekassen havde forældrekredsen umiddelbart inden kommunalbestyrelsesmødet fortalt, at der nu formentlig var penge nok til at benytte SAS som flyselskab.
SKI-aftalen indeholder en arbejdsklausul, som betyder, at flyselskaberne skal give løn- og ansættelsesvilkår efter gældende overenskomster eller på overenskomstlignende vilkår, og Ryanair er ikke blandt de firmaer, man kan flyve med, fordi selskabet ikke lever op til kravene. Det gør derimod en række andre selskaber, blandt andre SAS, Norwegian, Finnair, Lufthansa og British Airways.

Samlet 43.000 kroner ind

Eleverne på Vestre Skole - og deres forældre - har til turen indsamlet 43.000 kroner. Det er ikke nok til at flyve med andre end Ryanair. Eleverne må sådan set selv bestemme, hvilket selskab, de vil benytte, men problemet for Norddjurs Kommune var lærerne, som skal med til London.
Deres billetter skal bestilles via SKI-aftalen - og så kunne de jo ikke rejse sammen med eleverne i Ryanair-flyet.
Borgmester Jan Petersen, (S), forklarede på kommunalbestyrelsens møde, at politikerne alligevel var nødt til at tage stilling til dispensation eller ej - fordi selv om billetterne nu kan købes i SAS, sker det ikke via kommunens aftale, men besluttet af forældrene selv.
Så dispensationen blev givet - og givet er det også, at sagen generelt tages op i den nye kommunalbestyrelse i det nye år.

Mere lokal handel

“Det er naturligt, at den nye kommunalbestyrelse ser på det - og også om vi skal udvide muligheden for at handle mere lokalt. Indtil nu har vi haft to sager om dispensation på bordet - og det vil jeg ikke kalde mange,” sagde Jan Petersen.
Især den borgerfløj markerede sig.
“Sponsortilskuddet ændrer ikke ved sagens kerne. Der vil komme lignende ansøgninger fra andre skoler - og de får måske ikke et tilskud fra en sponsor - og hvad gør vi så? Problemet vender tilbage, fordi Ryanair sidder på mange af de ruter, som benyttes til lejrskoler i udlandet,” sagde Jens Meilvang fra Liberal Alliance.
Venstre Kasper Bjerregaard mente, at det var svært at få SKI-aftalen til at virke i praksis.
“Hvad med det her IT-grej, som vi sidder med her i salen. Kan vi være sikker på, at det er fremstillet under ordentlige arbejdsforhold og til en overenskomstmæssig løn, spurgte han.
Den konservative Benny Hammer mente, at SKI-aftalen udfordres gang på gang.
“Vi er bundet på hænder og fødder, men det er de frie markedskræfter, der styrer,” sagde han.
Og løsgænger Harald Grønlund mente at den danske model på arbejdsmarkedet gang på gang underløbes.
Men SF's Mads Nikolajsen kaldte klausulerne om, hvor man kan købe ind for fornuftige.
“Jeg undgår selv at flyve med Ryanair og har som gymnasielærer haft ansvaret for mange studierejser med elever,” sagde han.

Publiceret 13 December 2017 13:52

SENESTE TV