Kultur:

Søren Huss fortolker Brecht på Fuglsøcenteret

Den tidligere forsanger i Saybia kommer med musik, han har skrevet til digte af den tyske digter og teatermand, som efter nazisterne erbrobring af magten i Tyskland boede i en række år i Svendborg

Af
Af lars Norman Thomsen

Sangeren og sangskriveren Søren Huss kommer til Fuglsøcenteret med den musik, han har skabt til tyske Bertolt Brechts digte og den Reumert-nominerede forestilling 'Svendborgdigte' (Svendborg Gedichte), som det er lykkedes Syddjurs Teaterforening at skaffe til centret onsdag 31. januar klokken 19. 
Søren Huss medvirker  i forestillingen i selskab med Jens Gotthelf og den tyske skuespiller Leif Eric Young. Forestillingen bygger på 'Svendborgdigte', som udkom i nyoversættelse i 2016 - på 60 års dagen for Bertolt Brechts død.
Navnet Bertolt Brecht forbindes med Svendborg på grund af hans ophold i byen 1933-1939. Forfatteren blev tvunget i eksil af de tyske fascister og søgte først husly hos forfatteren Karin Michaëlis på Thurø i foråret 1933. Senere købte han huset Skovsbo Strand 8. I 1939 fik Bertolt Brecht opholdstilladelse i Sverige, fordi det blev usikkert at være i Danmark.
Huset Skovsbo Strand 8 er idag ejet af Svendborg kommune og anvendes som Kunstner- og forskerboligen Brechts Hus.
Forestillingen er instrueret af den unge tyske instruktør Petra-Leonie Pichler og er et scoop for Djursland og Syddjurs Teaterforening. (se www.syddjursteaterforening.dk).

En digter er flygtet fra brændende bøger, censur og forfølgelse og forsøger med sine digte at sætte ord og billeder på den verden, han elsker og frygter.

Starter udendørs

Klokken 19 begynder forestillingen med en prolog, der foregår uden for indgangen til Fuglsøcentret. Tanken er, at publikum starter udenfor for derefter at bevæge sig til teatersalen. Det vil dog også være muligt at opleve prologen indendørs fra cafeen eller balkonen på første sal.

Gregers Dirkinck-Holmfeld har set forestillingen og anmelder begejstret:

”Visuelt er der fascinerende scenebilleder i Nicolaj Spangaas scenografi og tyske Petra-Leonie Pichlers instruktion. Musikalsk er forestillingen yderst slagkraftigt med Søren Huss' kompositoriske virke, hans spil og hans sang. Digtene blev faktisk udgivet på tysk dengang af et dansk forlag, men er først dansk-oversat nu og dét på glimrende vis af Ulla Gjedde. Det er selvfølgelig interessant historisk at få Brecht-teksterne frem i lyset, men endnu mere interessant, hvordan de får så mange klokker til at ringe om aktuelle problematikker: Vores syn på flygtninge og vores usikkerhed over for demokratiets holdbarhed”.

Billetter til forestillingen, der foregår i Fuglsøcenterets teatersal på Dragsmurvej 6 i Knebel, kan købes via Syddjurs Teaterforenings hjemmeside www.syddjursteaterforening.dk.

Publiceret 17 January 2018 11:05

Grenaa Bladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Grenaa Bladet
SENESTE TV

DEBAT: Fælles Fest på sidste skoledag aflyst - er den død?

LÆSERBREV Det har været en tradition gennem 22 år, at skolerne i det østlige Djursland – primært Grenaa, har afholdt en samlet fest i Åstrup-hallen for at fejre sidste skoledag for afgangseleverne i 9. og 10. klasse.

I år er sidste skoledag fredag 1.6. – samme dag om aftenen var der iscenesat den nævnte fælles fest.

Det er et stort set up – med kæmpe diskotek, solister, vagter, forældrehjælpere (ca. 60 personer), masser af forberedelser – herunder kontakt med Politi, SSP, Ungdomsskole, Natteravne, Kommune, Beredskabsgård. Det er beklageligt at skulle melde afbud til alle implicerede. Der er forsøgt og forsøges med andre lokaler, men indtil videre uden held.

De foregående år – med undtagelse af 2017 - har deltagelsen været stabil på ca. 250-300 unge mennesker.

Grundet faldende tilslutning i 2017 (160) – valgte man at udvide antallet af inviterede skoler, til at omfatte alle skoler i det østlige Djursland – sågar med deltagelse helt fra Auning.

Desværre har nogle af de mest leveringsdygtige skoler i Grenaa i år valgt at afholde selvstændige fester i omkringliggende forsamlingshuse. Det skete til dels også i 2017, sammenholdt med et generelt faldende elevtal.

Det er for så vidt godt for forsamlingshusene, at disse bliver anvendt. Men de alternative fester smadrer desværre også det koncept som er blevet opbygget gennem 22 år. Et koncept som er hilst velkommen af Politi, SSP, Ungdomsskole, Natteravne, Kommune. Dels fordi de unge mennesker er samlet et sted, dels fordi der til festen i Åstruphallen er ekstremt kontrol med uvedkommende tilgang, de unge menneskers ve og vel, herunder indtag af alkohol, og ikke mindst skrap/skarp kontrol med at euforiserende stoffer ikke er tilgængelige udefra eller medbringes.

Nuvel – nævnte kontroller finder ganske sikkert også sted i forsamlingshusene o.a., men i Åstruphallen rådes der over eksperter ved f.eks. indgang, tillige med tilstedeværelsen af de førnævnte instanser. Politi, Natteravne, SSP og Ungdomsskole vil naturligvis og besøge de alternative feststeder, men man må forvente at aktiviteten grundet de flere steder, vil blive lavere. Det er kedeligt, for det er meget, meget unge mennesker man har med at gøre.

Ydermere vil de elever der ikke har mulighed for at deltage i de andre fester nu være overladt til sig selv, og det giver behov for øget kontrol i byområdet.

En sideopgave for involverede forældre, har også været hjælp til og kontrol med elever der fester i Anlægget i Grenaa i dagtimerne på dagen. Forældre har i hold fokuseret på at hjælpe nødstedte elever der, samt foretaget oprydning/samling af affald i de af kommunen udlånte skraldestativer og container. Denne opgave kan ikke foretages mere.

Susanne Ø. Hansen og Carl-Eric W. Pallesen har i en årrække trukket de værste læs for forældregruppen. I år skulle være sidste gang, og konceptet var fulgt til dørs til et hold nye forældre. Det er ærgerligt for forældregruppen at ideen med en kontrolleret fest i Åstruphallen ikke kan videreføres – eller kan den? Det kræver absolut fortsat og forstærket opbakning fra forældre, skoler og elever.

En diskussion om ideen med alkoholfester for unge under 18, melder sig også på banen. Man kan ikke købe sig til alkohol når man er under 18, - men man kan godt holde en lukket fest med alkohol for unge under aldersgrænsen. En mere intens og oplysende indsats vil være på sin plads – en fælles indsats fra forældre og undervisningssteder – man kan godt more sig uden alkohol.