Norddjurs hylder Vagn Steen

Utraditionelt ur indvies på Grenaa Havn

Af
Søren Andersen

NORDDJURS Norddjurs Bibliotekerne indvier onsdag 15. august klokken 16-17.30 et nyt kunstværk på Grenaa Havn, uret ”Knalv Knolv bag ved pølsevognen. Alle interesserede er velkomne til at være med til indvielsen, hvor der vil være tale ved borgmester i Norddjurs, Jan Petersen, (S), musik med Anders Graae, der har sat musik til Vagn Steens digte, og digteren Andreas Pedersen – som man kan opleve på Anholt Litteraturfestival, der begynder dagen efter – læser digte af Vagn Steen.

Uret ligner til forveksling de ure, vi kender fra banegården. Det er 85 centimeter i diameter, det er sort og hvidt og ja, så viser det tiden. Men noget er galt. Ser man nærmere, viser det sig, at talordene Et, To, Tre osv. hedder Knet, Kno, Kne osv. Sproget er genkendeligt, men alligevel anderledes. Hvad sker der?

Uret er lavet af billedkunstneren Kamilla Jørgensen og er en hyldest til digteren og multikunstneren Vagn Steen. Vagn Steen blev født i 1928 i Holbæk og døde i 2016. Han boede i Norddjurs i mange år og har skrevet et væld af digte, børnebøger, noveller, romaner og diverse faglitterære bøger om Norddjurs, ligesom han lavede skulpturer, grafiske værker og lydkunst. Desuden arbejdede han med tv og radio og underviste i litteratur på universiteterne i Aarhus, Göteborg og Illinois.

Uret, som bliver monteret i en lygtepæl ved Havnens Pølsevogn, forestiller bogforsiden til Vagn Steens debutdigtsamling "Digte?" fra 1964. Kamilla Jørgensen, der har designet uret kommer som Vagn Steen fra det sjællandske, men bor i dag i Norddjurs. Hun er oprindelig litteraturuddannet, men dimitterede fra Aarhus Kunstakademi i 2017. Som Vagn Steen arbejder hun i krydsfeltet mellem litteratur og andre kunstarter og blander ofte litterære udtryk, som er lavet af andre forfattere, med lyd, skulptur, grafik m.m.

Hyldesten fortsætter på Anholt

Med indvielsen indledes Anholt Litteraturfestival, der var fra 16.-18. august.

I september fortsætter Norddjurs Biblioteker hyldesten til Vagn Steen med kunstudstillinger, workshops og foredrag. Kulturhuset Pavillonen i Grenaa lægger rum til udstillinger af Kamilla Jørgensens og Vagn Steens værker, mens man kan opleve mere Vagn Steen-kunst på bibliotekerne i Ørum og Grenaa – kurateret af Vagn Steens datter, Annesofie Bergmann Steen.

Hyldesten til Vagn Steen er blevet til i et samarbejde mellem Norddjurs Biblioteker og Norddjurs Kommune, Pavillonen, Folkeuniversitetet i Norddjurs, Grenaa Havn A/S, Dansk Forfatterforening og Anholt Litteraturfestival. Støttet af Kulturpuljen i Norddjurs og Statens Kunstfond.

Publiceret 07 August 2018 00:00

SENESTE TV