Anne Sophie Ricevuto (tv.)
Anne Sophie Ricevuto (tv.)
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Til nutidens konfirmander: Gem det i hjertet

Af Anne Sophie Ricevuto, sognepræst i Ådalens pastorat:

“I denne tid springer konfirmanderne ud over hele landet. Mange unge mennesker og deres forældre går spændte rundt og venter på den store dag. Det gælder også for mit eget vedkommende. I år skal jeg for første gang holde konfirmation i præstekjole.

I 2001 blev jeg selv konfirmeret af min far i Jetsmark sogn i Nordjylland. Meget har ændret sig på de 16 år, der er gået, ikke mindst moden. Jeg er ret sikker på, at kjolerne skal være korte nu, - det mener jeg at have set i Lily’s butiksruder.

Men der er også ting, som ikke har ændret sig, selvom tiden går - og heldigvis for det. Fx går jeg ud fra, at konfirmander både før og nu har lært at sige trosbekendelse og at kunne deres Fadervor udenad.

”Skal vi virkelig kunne det udenad,” begynder konfirmanderne med at sige. Det der med udenadslære klinger nemlig negativt i vores ører. Vi sætter den form for terperi op imod det at kunne tænke og vurdere ting på egen hånd. Man kan af og til høre folk reducere værdien af udenadslære ved at sige: ”Det er jo bare noget, du remser op og har lært udenad”. Udenadslære er noget, der hører gamle dage til. Salmeterperi og overhøring er vi alt for moderne til i dag. Vi har jo det hele liggende på google og kan bare finde vores IPhone eller iPad frem (som vi jo alligevel altid har lige ved hånden), hvis vi har brug for information om noget.

Vi har efterhånden reduceret værdien af at lære udenad så meget, at den næsten ikke er til at få øje på. Men jeg vil nu gerne slå et slag for udenadslæren. På engelsk hedder dét at lære udenad, at kunne noget ”by heart”. Det vil sige, at man har lært noget med hjertet, at det Fadervor, man nu har terpet til hudløshed, er grundfæstet helt dybt inde i hjertet på én. Og når noget er gemt i hjertet, så forsvinder det ikke sådan lige igen.

Når ens Fadervor ligger gemt i hjertet, så har man det og kan finde det frem, når man har brug for det. Så kære konfirmander, selvom I måske ikke kan se værdien i at kunne trosbekendelsen og Fadervor udenad på nuværende tidspunkt, så gem det alligevel i jeres hjerter, - senere kan I få brug for det.”

Publiceret: 11. Maj 2017 14:39

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Grenaa

ANNONCER
Se flere
ERROR: Macro disqus is missing!